Skip links

Coșmaruri și vise neplăcute

„Înainte de a fi descoperit alchimia am visat în mod repetat vise care tratau mereu aceeaşi temă: alături de casa mea mai era o altă, mai precis o aripă sau o construcţie adăugată care îmi era străină. De fiecare dată mă minunam în vis că nu cunosc această parte a casei, care se pare că fusese dintotdeauna acolo.” – Carl Gustav Jung în „Practica Pshioterapiei”

Din fericire, visele și împărtășirea lor au devenit, odată cu timpul – dintr-un motiv care încă îmi e necunoscut – chestiuni importante, care merită să fie luate în serios.

Fie că te uiți la ele din punct de vedere psihanalitic – ca punte înspre inconștient – sau neurologic – drept simple scântei neuronale aleatorii, dar cu funcții și scopuri încă neștiute – visele și, mai ales, coșmarurile și visele neplăcute beneficiază acum de o sumedenie de studii și de atenția multor cercetători și psihologi, încât să înțelegem că nu mai e cazul să spunem că sunt o prostie sau că n-are rost să ne chinuim cu descifrarea lor.

Coșmarurile și visele rele, nașpa, neplăcute nu sunt unul și același lucru.

Și spun asta datorită unor studii efectuate la Quebec’s Université de Montréal unde cercetătorii au selectat 572 de persoane, bărbați și femei, dându-le drept sarcină consemnarea coșmarurilor și a viselor neplăcute pe care le aveau pentru o anumită perioadă determinată(2-5 săptămâni). Rapoartele efectuate de către cercetători includeau narativele viselor(firul poveștii), emoțiile prezente și nivelul acestora de intensitate, colectând aproape 10.000 de vise, de diferite feluri, concluzând că visele neplăcute și coșmarurile sunt, în medie, relativ rare(10,8 % și 2,9%).

Care e, până la urmă, diferența între coșmaruri și vise neplăcute?

Coșmarurile sunt mai (1)rare, (2)intense, și (3)brutale decât visele neplăcute.

Coșmarurile sunt caracterizate, în medie, de prezența a 4 tipuri de motive, teme de o intensitate mult mai mare spe deosebire de visele neplăcute:

  1. Agresivitate fizică;
  2. Conflict Interpersonal;
  3. Eșec Catastrofic și
  4. Neajutorare.

Asta nu înseamnă că nu sunt aflate și-n visele neplăcute, doar că intensitatea este un factor cheie, coșmarurile fiind mult mai „reale” – intense, drept care și trezitul brusc, teama insuportabilă, plânsetele etc.

Frecvența temelor acestora este un alt factor de diferențiere major, evenimentele catastrofice fiind mult mai prezente în coșmaruri decât în visele neplăcute.

Pe de altă parte, visele neplăcute sunt caracterizate preponderent de tema (2)Conflictului Interpersonal, intensitatea fiind mai mică iar, tot pe baza cercetărilor, femeile trăiau acest tip de vise mult mai frecvent decât bărbații(dublu, mai exact) ale căror vise aveau în centrul lor necazuri mult mai grave, calamități și dezastre de tot felul.
 
Bibliografie:
 

 

Lasă un comentariu!