Skip links

Psihologia zeului Odin

Sunt 100% sigur că toată lumea a auzit de Odin, Thor sau Loki, cel puțin o dată-n viață. Sunt zei care au inspirat filme, seriale, povești și legende minunate, toate bazate pe o întreagă mitologie consacrată-n celebra Edda. Cu toate că Thor și Loki sunt mult mai apreciați, mărețul zeu Odin e cel care ocupă locul central în mitologia scandinavă, fiind un „Dumnezeu Al Nordicilor”.

Lipsa ochiului, înțelepciunea sa profundă, setea de cunoaștere și cele două ciori călăuzitoare ne apar în imaginație la auzul numelui Zeului Suprem scandinav. 

Totuși, Odin e cel mai apreciat zeu din întreaga mitologie cu un motiv bine întemeiat: E o Întruchipare A Omului Perfect. A Sinelui Jungian Pe scurt, Sinele în psihologia jungiana reprezintă potențialul pe care-l avem fiecare în noi. 

E elementul irațional – pentru că nu poate fi explicat satisfăcător – care mediază între Ordine și Haos, între stările noastre de bine și de rău, între experiențele traumatice și recuperarea după acestea. Întocmai precum Odin: Este totalitatea personalității.

Povestea lui Odin și simbolistica acesteia ne fac să înțelegem de ce e foarte important Odin. Dorința sa de a cunoaște totul l-a adus în punctul în care a înțeles care-i va fi soarta la sfârșitul lumii, la sosirea Ragnarök. Voind să obțină cunoașterea și înțelepciunea necesară pentru a-și schimba destinul, Odin a ales să facă un sacrificiu foarte riscant: Să stea spânzurat, timp de 9 zile, de crengile copacului primordial Yggradsill.

Timp de 9 zile, Odin a acumulat înțelepciunea necesară pentru a deveni cea mai înțeleaptă ființă de pe pământ.

Întrebarea care se pune e: De ce tocmai 9 zile?

În mitologia scandinavă există 9 lumi care formează pâmântul:

  1. Nifleheim – Cea Mai Rece Dintre Lumi
  2. Muspelheim – Lumea Focului
  3. Asgard – Casa Zeilor
  4. Midgard – Lumea Oamenilor
  5. Jotunheim – Lumea Giganților
  6. Vanaheim – Lumea Zeilor Vanir
  7. Alfheim – Lumea Elfilor
  8. Svartalfheim – Lumea Piticilor
  9. Helheim – Lumea Morților Dezonorați(hoți, răufacători, violatori etc)

Dacă reținem că Odin voia să cunoască tot ceea ce se poate ca să-și schimbe soarta după propria voință, faptul că a stat 9 zile are mai mult sens. Fiecare lume are propriul său climat, propriile sale ființe și reguli, exact așa cum au și, de pildă emoțiile/sentimentele. Furia, de exemplu, are propriile sale moduri se a se manifesta și propriul său scop, indiferent de cine o trăiește, la fel cum o țară are legile și cutumele sale, unde nu contează cine ești. Atât timp cât o locuiești, te supui.

Simbolistica sacrificiului se rezumă la o simplă idee: Dacă vrei să știi totul despre oameni, va trebui să cunoști fiecare lume în care aceștia trăiesc. Fiecare trăire, emoție, sentiment, stare ș.a.m.d iar pentru asta e necesar să te sacrifici, să mergi în cele mai adânci locuri ale minții umane, acolo unde cei mai mulți sunt prea speriați ca să meargă, pentru că s-ar putea să reușească ceea ce Odin a reușit: Descoperirea Naturii Umane

Lasă un comentariu!