Habar n-am câtă lume va spune că-s un ciudat după ce vor citit toată treaba asta.
Până la urmă vom vedea că vorbim de ceva inconfortabil.
Acum câteva zile zăceam în pat și, așa cum – din păcate – m-am obișnuit, mi-am luat telefonul lângă mine și am început să mă uit pe YouTube.
Normal, fără să-ți dai seama, orele se duc, împreună cu somnul tău.
Ajunsesem la un moment dat să dau peste un videoclip al unui canal pe care-l urmăream de ceva vreme.
Canalul în mare parte se ocupa cu povești de groază animate – dacă ești intersat, îți las un link aici. În timp ce mă uitam, ceva m-a făcut să mă opresc, să pun pauză și să întreb:
Ok, dar de ce?
Cu alte cuvinte, de ce sunt videoclipurile astea „creepy„? Ce anume face un lucru să fie așa?
Când și de ce spunem că cineva e înfricoșător/creepy? Inițial ai spune că cineva e creepy pentru că s-ar putea să te rănească. Fiindcă e un pericol.
Doar că, după mai multe cercetări, înțeleg că nu asta e. Când vine vorba de studii științifice, piața asta e săracă. Totuși mai găseșit câte unul – în cazul ăsta numai unul – care să-ți lumineze și ție mintea. Asta împreună cu părerea unui specialist sunt salvatoare.
Participanții acestui studiu(2016) – în jur de 1600, femei și bărbați – au fost intervievați în legătură cu ce anume face pe cineva să merite atributul de creep/ciudat.
Evident, aspectul e crucial. De pildă, să ne uităm la individul ăsta:

Când vine un tip ca ăsta la tine, în timp ce tu îți vedeai de treabă, se oprește în fața ta și se uită fix la tine, fără să se miște sau să spună ceva, cred că suntem amândoi de acord că ceva nu e în regulă. Ce faci într-o situație ca asta?
Rămâi și continui să-ți vezi de treabă sau fugi în direcția opusă cât vezi cu ochii? Răspunsul e: habar n-ai. Și ăsta-i și motivul principal pentru care ceva e ciudat/creepy:
Trezește anxietate.
N-ai nici cea mai mică idee ce trebuie să faci.
Nu știi dacă ești în siguranță sau în pericol.
Înțelegem astfel că incertitudinea cauzată de anxietate stă la baza lucrurilor pe care le vedem ca fiind ciudate/creepy. E total logic, din moment ce n-ai nici cea mai vagă idee dacă totul e numai în mintea ta sau dacă, într-adevăr, sunt șanse s-o pățești.
Nu vrei să te faci de râs fugind de un simplu om, dar nu vrei nici să rămâi ca un naiv cu cineva care te-ar putea adormi și diseca mai târziu. Conform studiului, bărbații – pentru că sunt mai violenți în general – au șanse de 95.3% să fie catalogați drept ciudați.
Totodată, majoritatea persoanelor care folosesc termenul de ciudat sunt femei, existând – din nou, la cele mai multe – frica unui posibil atac sexual.
Pe deasupra, există și câteva trăsături omniprezente la persoanele considerate așa:
- Foarte slab și foarte înalt în același timp;
- Deloc expresiv sau mult prea expresiv(emoțional);
- Contact vizual 0 în timp ce comunică sau excesiv fără să spună nimic;
- Ținută dezordonată, murdară, neîngrijită;
- Păr uleios și lung;
- Să-ți ceară date cât mai personale la prima vedere;
- Să mute conversația înspre sex, repede și obsesiv;
- Să se uite la tine din depărtare neîncetat și foarte atent – considerat cel mai ciudat comportament dintre toate